Een vraag stellen

Vatpompen voor het veilig ledigen van vaten en jerrycans

 

Waarom zou ik een vatenpomp gebruiken?

Gevaarlijke vloeistoffen giet u best niet zomaar over:

  • aangetaste en gladde ondergrond met risico op vallen
  • brandwonden(huidaandoeningen) en vergiftiging door gemorste vloeistoffen
  • gezondheidsproblemen door inademing gevaarlijke dampen

Het kiezen van de correcte vatpomp.

Naast het type en de grootte van de verpakking zijn kenmerken als pompcapaciteit en chemische resistentie van groot belang bij de keuze van een pomp.

De pomp en dichtingen moeten niet alleen resistent zijn tegen het medium, in sommige gevallen moeten bepaalde omgevingsgerelateerde voorschriften gerespecteerd worden, zoals bijvoorbeeld Ex-zones bij verpompen ontvlambare vloeistoffen. (vatpomp motor met Atex label)

 

Bekijk onze catalogus online

Download deze brochure in PDF

Type en grootte van de verpakking

vatpompen - vatenpomp voor chemicaliën

Pompen die werken op basis van overdruk (Pump-it) zijn ideaal voor het verpompen van jerrycans en kleine vaten met een volume van +/- 60 liter.

Vatpompen daarentegen zijn eerder geschikt voor grotere vaten (60-200 liter) daar zij vooral geschikt zijn om grotere volumes te verpompen. De verschillende lengtes vatpompbuizen maken deze pompen gebruikbaar bij de standaard vaten.

Aansluitingen

In tegenstelling tot stalen vaten, die doorgaans een 2" fijne draad aansluiting hebben, is er bij de kunststof verpakkingen geen standaard.
Wat betreft die kunststof vaten zijn er 2 mogelijkheden om dit aansluitingsprobleem aan te pakken:

  1. met gebruik van adapter(s) kan de pomp toch vastgeschroefd worden
  2. door gebruik te maken van een universele conische stop kunnen pompbuizen relatief goed vastgemaakt worden.
vatpomp met accu

Manuele pomp of aangedreven?

vatpomp voor licht-ontvlambare stoffen

Elektrische en pneumatische vatpompen zijn de beste keuze wanneer op een vast locatie grotere hoeveelheden vloeistof moet verpompt worden. Hun grote pompvermogen bespaart tijd en vraagt quasi geen inspanningen.

In sommige gevallen staat de hoge kostprijs van dergelijke vatenpompen niet in verhouding met het gebruik ervan of moeten ze ingezet worden op plaatsen waar niet steeds elektriciteit of perslucht aanwezig is. Het is net in dergelijke situatie dat manuele pompen een waardig alternatief vormen bij verpompen van kleinere hoeveelheden, ze hebben geen voorzieningen nodig en hebben een goede prijskwaliteitsgarantie.

Bij CGK bekijken we steeds deze factoren bij het aanbieden van pomp.