Wanneer heb ik een opslagtank nodig?

Vanaf wanneer kies je het best voor een opslagtank in plaats van een kleine verpakking zoals een vat of een IBC? Hoeveel ruimte vraagt de plaatsing? Welke veiligheidsgevolgen zijn er voor jouw personeel? En - last but not least - wat kost zo’n installatie? Het antwoord vind je hieronder in een uitgewerkte kosten-batenanalyse.

Werken met IBC's betekent een groter risico op ongevallen en lekken
Werken met IBC's betekent een groter risico op ongevallen en lekken

Bulkopslag vs. kleine hoeveelheden

Een bulktank heeft tegenover kleinere verpakkingen 4 grote voordelen:

  • Je product wordt een pak goedkoper. Geen leverancierskosten meer voor het vullen of reinigen van IBC’s, vaten en jerrycans. Bovendien daalt het aantal leveringen. Je zult dus goedkoper aankopen.
  • Je werkt efficiënter. Gedaan met chemicaliën rondrijden, pompen aansluiten en aansluitingen aanbrengen. Maar ook gedaan met productverliezen, in tegenstelling tot lege IBC’s en vaten die vaak restanten bevatten.
  • Jouw personeel wint tijd, want verplaatsingen van IBC’s en drums zijn niet meer nodig. Deze tijdswinst loopt nog op als je grotere verbruikers hebt.
  • Minder risico op ongevallen en lekken.

Situatieschets: bereken zelf of een opslagtank voor jou interessant is

Stel je voor dat de productie in jouw bedrijf 4 IBC's NaOH per maand gebruikt. Dat komt op 4000 liter/maand. Maak je dan best gebruik van aparte IBC's of een opslagtank?

Kosten tank (bulkopslag)

Astrotank in het CGK atelier
Astrotank in het CGK atelier

Een opslagtank van 8 m³ is goed voor 2 maanden voorraad en dus 6 leveringen per jaar. Deze dubbelwandige opslagtank bestaat uit kunststof (want NaOH is corrosief) en voldoet volledig aan de wetgeving: vulinstallatie, lekdetectie, peilglas, overvulbeveiliging én ontluchting. Prijskaartje van deze bewuste investering: € 10.000.

Kosten IBC

Huur en reiniging van een IBC met NaOH

Huur IBC (verpakking) à €1,5/dag = €45/maand
Reiniging IBC = €75/IBC

Voor 4 IBC's betekent dat:

Per maand
4 x €45 = €180
4 x €75 = €300
Totaal per maand = €480

Per jaar
12 x €480 = €5760

Meerprijs in aankoop van IBC met NaOH

Het kostverschil van NaOH tussen bulk en IBC bedraagt €0,035/liter. Dat betekent dat je voor opslag in IBC's €27/1000 liter meer betaalt dan bij een opslagtank (rekening houdend met de densiteit van 1,309 kg/liter).

Voor 4 IBC's betekent dat:

Per maand
Verbruik van 4000 liter
4000 liter x €0,035 = €140

Per jaar
12 x €140 = €1680

Conclusie

Bij het gebruik van IBC's heb je €7.440 extra kosten per jaar (€5760 + €1680) in vergelijking met bulkopslag in een chemicaliëntank.

Installatie van 8 HDPE tanks bij Indaver
Installatie van 8 HDPE tanks bij Indaver

Berekening van de terugverdientijd

Een bulkopslagtank haalt het duidelijk van een IBC. Jouw investering wordt op amper 1,59 jaar terugverdiend, rekening houdend met de 2020-tarieven. Maar geen rekening houdend met:

  • De lekbakken om je IBC’s wettelijk op te slaan.
  • De tijdswinst, want opslagtanks vergen minder handelingen.
  • De kosten door lekken bij het interne transport met IBC’s en vaten.
  • De verplichte driejarige keuring voor tanks.
  • Deze tanks zijn berekend voor een levensduur van 5 tot 25 jaar.

Tip: bekijk de minimale leverhoeveelheden met je leverancier. Vanaf 5.000 liter worden de prijzen namelijk interessant, hoewel het standaard minimum maar 1.000 liter bedraagt. Voorzien bovendien een buffer, want een tank 100% leegzuigen of vullen lukt nooit.

  • Wil je de voordelen van IBC's en bulkopslag combineren? Ga voor een moeder-dochtertank waarin je de IBC leegt.

Heb je een goed beeld van welke tank je precies nodig hebt? Laat dan alle specificaties achter en wij bezorgen je een realistische offerte.

Prijsaanvraag tank

Veiligheid van de werknemers

Chemicaliëntransport met IBC’s en drums is een risicovolle onderneming. Veiligheid, op of rond de werkvloer, is dan ook een heel belangrijk aspect. De medewerkers moeten bijvoorbeeld deksels openen, maar ook aanzuigslangen en slangen herplaatsen. Dankzij bulkopslag in een chemicaliëntank worden de bijhorende risico’s verkleind of helemaal uitgesloten.

Heb ik plaats voor een opvangtank?

De kosten-batenanalyse toont aan dat een opslagtank de beste oplossing is. Maar heb je voldoende ruimte voor zo’n tank? Hieronder staan onze gangbare tankvolumes en -afmetingen:

Tankvolume

5 m³
10 m³
15 m³
20 m³
30 m³
40 m³

Afmetingen (in meter)

ø 1,95 x hoogte 2,5
ø 2,5 x hoogte 3,5
ø 2,9 x hoogte 3,5
ø 2,8 x hoogte 5,5
ø 3,6 x hoogte 4,5
ø 3,5 x hoogte 5,5

Vloeistofdichte lospiste

Om een tank verantwoord te vullen, moet je, naast genoeg ruimte, ook een vulpunt en lospiste voorzien. Een lospiste is een vloeistofdichte zone waar de tankwagen staat om wettelijk bij te vullen of om afvalvloeistoffen af te halen. Heb je verschillende tanks? Dan volstaat 1 lospiste, zelfs voor zuren en basen.

Hoe groot moet een lospiste zijn?

De huidige wetgeving zegt dat je de volledige vrachtwagen moet afbakenen. Maar de Vlaamse overheid zal de komende jaren de oppervlakte van je lospiste herbekijken. Onze voorspelling is dat het wellicht voldoende is om een lospiste te voorzien van 3 x 3 of 4 x 2 meter. Er zijn keuringsorganismes die deze opstelling goedkeuren, met een korte opmerking in hun verslag. Meer weten over de actuele regels? Zie 5.17.4.1.16 van de Vlarem II-wetgeving

Inkuiping

Een inkuiping vangt het product op bij een tanklek. Het type inkuiping heeft een grote invloed op de ruimte die de installatie inneemt. Soms is de inkuiping doorboord, bijvoorbeeld voor de persleidingen van pompen of voor de afvoer van regenwater. CGK maakt die doorboring 100% vloeistofdicht.

Prijsaanvraag tank

Heb je een goed beeld van welke tank je precies nodig hebt? Laat dan alle specificaties achter en wij bezorgen je een realistische offerte.

Prijsaanvraag tank

Deze website maakt gebruik van cookies

Stel hieronder uw voorkeuren in. Meer info vindt u terug in onze privacy policy.