Veilige opslag van drone batterijen (SABCA)

Sabca logo

De klant

De Brusselse afdeling van SABCA, actief in de luchtvaartindustrie.

Doel

SABCA beschikt over een pak drones die ze dagelijks de lucht in sturen. De Li-Ion batterijen waarop de drones werken kunnen, brand veroorzaken bij het thermisch op hol slaan van accu’s (Thermal Runaway). Dit wordt veroorzaakt door bv. interne kortsluiting.

Ook wanneer lithiumbatterijen niet aan het opladen zijn, bestaat de kans op kortsluiting.

Probleem-oplossing

De belangrijkste risico's van lithiumbatterijen zijn overdruk, explosie, brand en bij explosie het ontstaan van het giftig gas waterstoffluorride. Omdat een li-ion batterij een “metaalbrand” veroorzaakt, is de brand niet met traditionele middelen te blussen.

  • Om de batterijen van de drones van SABCA veilig op te slaan, installeerde CGK 2 opslagkasten.
  • De kasten zijn in het dak voorzien van een overdrukluik om een eventuele ontploffing op te vangen. Het luik bevat een filtermat die de rondspattende lithiumdeeltjes tegenhoudt. Er zit bovendien een afvoer op het luik om het zeer giftige waterstoffluoride gas af te voeren.
  • Bij brand verspreidt het ingebouwde lithiumblustoestel een blussend poeder in de kast. Omdat de legborden in de kast uit roosters bestaan, bereikt het poeder zeker elke batterij.
  • De kasten dienen enkel als stockageplaats voor de batterijen, niet om de batterijen in op te laden. Voor het opladen van lithiumbatterijen bestaan gespecialiseerde laadkasten met ingebouwde laadpunten.
  • Om de kasten makkelijk te kunnen verplaatsen, werden ze op een inox sokkel gezet.

Het team dat dit project realiseerde

Laurent Lefebvre
Jessie Devos

Deze website maakt gebruik van cookies

Stel hieronder uw voorkeuren in. Meer info vindt u terug in onze privacy policy.