Vervaardigen en installeren van GVK brug langs de Schelde (Doornik)

Schermafbeelding 2023 04 12 om 10 54 44

De klant

In opdracht van Artes Depret (zusterbedrijf van Artes Group), specialist in burgerlijke bouwkunde, waterbouw, petrochemie, gebouwen en restauratie.

Doel

In het kader van de bouw van een nieuw waterstation aan de linkeroever van de Schelde in Doornik installeerde CGK Group een gloednieuwe composietbrug met GVK leuningen (stroomafwaarts van de brug van Vaulx-Chercq). Een project van SPW (Service Public Wallonie), gecofinancierd door de Europese Unie.

Probleem-oplossing

Het gebruik van glasvezelversterkte (GVK) bruggen is in België nog niet echt ingeburgerd. Dat is de reden waarom er in eerste instantie aan gedacht werd een ijzeren brug te plaatsen. Na een grondige studie bleek als snel dat een composietbrug op langere termijn de meest optimale oplossing was.

GVK is sterker dan staal, veel lichter en heeft geen onderhoud nodig. Bovendien maakt corrosie geen kans in de vochtige omgeving waarin de brug geplaatst is.

  • De brug is vastgemaakt aan slechts 1 axiale oplegging, waardoor deze 'meegeeft' en makkelijk schokken kan opvangen van aanmerende boten.
  • GVK is sterker dan staal, maar minder rigide en dus flexibeler. Om doorbuiging tegen te gaan, gebruikten we versterkte GVK brugprofielen (U) met carbonvezels.
  • Voor een composiet brug met pultrusie profielen is dit een vrij lange brug (11,5m).
  • Aan het begin van de brug komt nog een GVK-deur die elektrisch beveiligd is. Zo krijgen enkel bevoegden toegang tot de brug.

Het CGK team stond in voor de vervaardiging, het transport én de installatie van de ganse brug met GVK leuningen. Een mooie uitdaging, gezien dit geen typische constructiebrug is.

Het team dat dit project realiseerde

Monteurs Wim, Bart & Nick
GVK expert Stijn
Design & Project engineer Henri-Tom
Projectleiders Jan & Henri-Tom

Deze website maakt gebruik van cookies

Stel hieronder uw voorkeuren in. Meer info vindt u terug in onze privacy policy.