Alternatieve waterbron voor proceswater (De Watergroep & Eurowater)

Watergroep

De klant

In opdracht van De Watergroep en Eurowater, voor een bedrijf dat industriële enzymen produceert.

Doel

Het bedrijf in kwestie moest noodgedwongen uitkijken naar een alternatieve waterbron met een gelijkaardige kwaliteit als dat van het huidig behandelde putwater. Productie van proceswater met drinkwaterkwaliteit was de minimum vereiste.

Probleem-oplossing

De kwaliteit van het ondiepe putwater is de laatste jaren sterk achteruit gegaan en er worden ook meer restricties opgelegd in de oppomp hoeveelheid van het diepe putwater.

Het nabijgelegen kanaal leek de ideale waterbron om verder op te waarderen tot de gewenste eindkwaliteit. A.d.h.v. een inline coagulatie, ultrafiltratie en omgekeerde osmose (RO) installatie wordt proceswater aangemaakt voor hoofdzakelijk de productie van enzymen.

Door de hoge kwaliteit wordt het geproduceerde water ook gebruikt als ketel-voedingswater voor een warmtekrachtcentrale op dezelfde site. Bovendien wordt het opgepompte kanaalwater ook aangewend als koelvloeistof om het warmere RO permeaat af te koelen.

Dit alles maakt het totaalplaatje nog interessanter en duurzamer.

De complete waterbehandelingsinstallatie is voorzien op een netto output capaciteit van 45 m³/u, met mogelijkheid tot uitbreiding naar 60 m³/u.

Concreet bestond de scope van CGK uit:

  • Leveren van 6 dubbelwandige chemietanks (enkele uit het Astro aanbod) en 4 enkelwandige procestanks:
    • Door plaatsgebrek in de breedte ontwierpen en produceerden we sommige tanks volledig op maat. Dit resulteerde in enkele smalle hoge tanks met een extra verstevigde wand onderaan om de druk op te vangen.
    • Omdat de tanks zo hoog zijn, werd halverwege in de zijkant een mangat voorzien. Dit garandeert de veiligheid van de medewerkers bij reiniging en eventueel onderzoek op lekken.
    • De tanks werden onder het toeziend oog van een CGK medewerker getransporteerd en ingehuisd.
  • Leveren van doseer- en pompkasten:
    • Alle vloeistoffen (citroenzuur, H2SO4, NaOH, antiscalant, Bisulfiet, NaOCL) zitten samen in één kast en hebben elk hun eigen aansluiting.
    • De pompkasten zijn voorzien van lekdetectie, transparant voorpaneel, leeglaatkraan, spoelkleppen en drukhoudventiel. Deze werden voor de plaatsing volledig afgetest door CGK.
  • Leveren van vulkasten.
  • Installatie van enkelwandige en dubbelwandige piping:
    • Het verbindende leidingwerk tussen de verschillende onderdelen van de waterbehandeling werd uitgevoerd in HDPE piping. Op de units zelf werd geopteerd voor een PP uitvoering.
    • Aangezien er wordt gewerkt met schadelijke media opteerden we voor chemisch resistente PVC buizen die op hun beurt nog eens in een doorschijnende flexibel zitten. Op deze manier kan een lek meteen visueel gedetecteerd worden en beschermen we de installatie, de medewerkers en het milieu.
  • Om volledig conform de VLAREM II wetgeving te werken, installeerden wij binnen ook een oogdouche en lichaamsdouche.

Het team dat dit project realiseerde

Olivier Demeestere
Renaat Vandaele